Hout: Schaarste, COVID-impact & gekte in 2021

Een update aan onze klanten en leveranciers;

Hout begon eind 2020 wat schaars te worden. In Q1 van 2021 zette deze trend zich ineens exponentieel door. Het gevolg is diverse prijsstijgingen in vrijwel de gehele hout branche.
Wat is er precies aan de hand in de wereld?
Hoe komt dit?
Welke invloed heeft Amerika op de Europese hout handel?
Hoe gaan wij hiermee om?
Wat doen wij bij Sound Originals om de impact op de consumentenprijs zo minimaal mogelijk te houden?

Hoe komt dit?
Toen COVID uitbrak, hadden veel hout producenten verwacht dat heel de houtbranche op z’n gat zou komen te liggen. Heel de productie werd bewust stil gezet. Door COVID kwamen door de lockdown echter veel mensen thuis te zitten. Op vakantie gaan kon niet. Hierdoor hadden veel mensen budget over om bijvoorbeeld de schutting op te knappen, een tuinhuis bouwen en andere klussen rondom huis. Hierdoor was er een grote run op verschillende houtsoorten in plaats van de verwachte ingestorte branche.

Welke gevolgen heeft dit?
Wat een verwachte dip was, werd de grootste piek sinds jaren. Veel vraag, weinig aanbod. Gevolg: Een zwaar overspannen branche die de enorme vraag niet verwerkt kan krijgen. Tel hierbij op dat er hier en daar wel eens een corona uitbraak heerst onder de medewerkers waardoor een complete houtfabriek voor weken op slot moet, en ook nog dat er in sommige Europese bossen overlast is van een insect welke schadelijk is voor het hout.

Doordat houtfabrieken kwalitatief slechter hout aangeleverd krijgen door een insect wat het hout sloopt, is er in houtzagerijen veel meer hout nodig om tot een gewenste oplage kwalitatief hout te bekomen.

Ook zijn er wereldwijd limieten aan de hoeveelheid bos die jaarlijks gekapt mag worden. Deze grens wordt bepaald voor behoud van onze wereld en onze bossen. Wanneer de vraag naar hout wereldwijd 40% stijgt, en bos kappers meer hout moeten kappen omdat een insect alles kapot maakt, is dit vastgestelde limiet snel bereikt. Door dit enorme vacuüm tussen vraag en aanbod knallen levertijden omhoog en stijgen prijzen tot wel 110% ten opzichte van Q2 in 2020.

Invloed van Amerika
De Amerikaanse economie draait volle bak. Veel huizen worden daar ook van hout gebouwd. Canada is altijd 1 van de grootste hout producenten geweest voor Amerika. De wereld is nou eenmaal een beetje vriendjespolitiek, nietwaar? Echter, door een handels conflict tussen Canada & Amerika koopt Amerika in Europa in enorme hoeveelheden de beschikbare voorraden op. Wat op zijn beurt het al aanwezige hout tekort alleen maar versterkt.

Resultaat: Een zwaar overspannen markt die compleet uit balans is. Verhoogde levertijden en verhoogde prijzen onder zeer woelige omstandigheden. Het ziet er ook niet naar uit dat de markt in staat is zichzelf te herstellen te komende 1 á 2 jaar.


Hoe gaan wij hier mee om?
We doen er alles aan de prijsverhogingen niet volledig door te voeren aan onze klanten, we ontkomen hier echter niet aan. We hopen op uw begrip. We kopen al groter in waardoor we meer staffelkorting krijgen, en hebben in de webshop ook voor de klant een staffelkorting systeem ingebouwd waarbij de klant korting krijgt naarmate de bestelde aantallen omhoog gaan. Een deel van de prijzen die omhoog knallen nemen wij zelfs voor eigen rekening om de impact op onze eigen verkoop prijzen niet uit de hand te laten lopen. Ons advies is: Bestel in ieder geval op tijd, schaarste zal zeker richting de zomervakantie nog toenemen waardoor levertijden op kunnen lopen.

Gerelateerde berichten

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0