De grote verschillen tussen de Skyline 50 en de Skyline 60

In dit artikel gaan we je nieuwe dingen leren over diffusie, producten vergelijken en taboes breken.

We komen maar meteen met de deur in huis vallen:

Jij, als muziek fanaat, hebt een probleem in je ruimte en aan het oriënteren naar een oplossing. Wat is nou doodzonde? Dat diffusie een zwaar onderschat item is van acoustic treatment, en dat je waarschijnlijk niet goed genoeg begrijpt wat diffusie is, hoe het effectief te gebruiken, en vooral, wat er precies voor zorgt dat een diffuser ook daadwerkelijk een diffuser IS.

We leven in 2021 en heel de wereld heeft toegang tot de meest transparante manier van informatie opzoeken, namelijk: internet. Lees mee en leer!

We beginnen dit artikel met een productvergelijking tussen de Skyline 50 en de Skyline 60 uit de productrange.

Als 1e:

En dan hebben we meteen het meest duidelijke verschil te pakken: Het formaat.

De skylines zijn beiden respectievelijk 50 en 60cm groot. Hierdoor is met de Skyline 60 per diffuser een groter behandeld wandoppervlak te realiseren. De skyline 60 is dus omgerekend per m2 diffusie goedkoper.

Het Skyline model is een wiskundig bepaald patroon en heeft 12 rijen van 12 kolommen bij elkaar. Dit is een vast gegeven en niet te veranderen. Die 12 kolommen bepalen, samen met de hoogste maximale frequentie waarde, de uiteindelijke afmetingen van de diffuser.

De skyline 50 is 50cm. Door 50cm te delen door 12 kolommen heeft een blok een kopse afmeting van 41mm. De skyline 60 is 60cm breed. De kopse afmetingen van de blokken in dit model zijn 60/12 = 50mm.

Hoe smaller een blok wordt, hoe hoger de frequentie wordt waarin het paneel werkt. De skyline 50 werkt tot 4182Hz en de skyline 60 tot 3430Hz. Dit verschil in effectiviteit is +-20%. Dat is enorm veel!

Hier zit het grootste verschil tussen deze 2 producten. Hier wordt ook de aller belangrijkste overweging gemaakt om te kiezen tussen een 50 of 60cm model:

Kiezen voor een diffuser welke 20% effectiever in het high end is, of een diffuser welke per m2 diffusie goedkoper is.

Waar komen de maten 50 en 60cm vandaan? Met een diffuser van 50x50cm passen er in 1m2 exact 4 diffusers. Het formaat 60cm is in de (studio)bouwwereld een hele gangbare werkmaat die veel gebruikt wordt. Daarom leveren we dat formaat ook. Bovendien sluit het naadloos aan bij 60cm absorbers.

Een diffuser is een geweldige tool om geluid gelijkmatig af te breken in timing, richting & intensiteit. Hoe verkrijg je dat? Door een product te bouwen met een akoestisch hard oppervlak, gemaakt uit een materiaal met een hoge dichtheid.

Hout is hier zonder twijfel het meest geschikte materiaal voor. Piepschuim wordt vaak gebruikt, maar dit materiaal is simpelweg niet in staat geluid te versplinteren, het absorbeert juist. En dat is net wat een diffuser absoluut niet mag doen!

“De kunst van goede akoestiek, is van te voren berekenen en bepalen wat je gaat doen”
Geluid is natuurkunde. Natuurkunde is wiskundig onderbouwd, en wat je kunt onderbouwen, kun je voorspellen.

Hier gaan veel producten de mist in. De enige echte manier van diffusie, is gebaseerd op een kwadratische restwaarde. Dat is het QRD model en het Skyline model. Vergelijkbare “Diffusers” uit foam, zonder bewezen patroon en zonder een vooraf bepaald frequentiegebied; werkt niet (optimaal). Helaas zijn er veel producten op de markt welke zich verkopen als “Diffusers”. Goedkoop is in dat geval duurkoop. Dat komt doordat de materiaalkeuze & het ontwerp niet klopt. Het doet daardoor niet doet wat het hoort te doen. Lees je daarom altijd goed in op het internet, want voor je het weet maak je in je ruimte meer kapot dan dat je oplost.

Gerelateerde berichten

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0