Hoe werken akoestische diffusers???

Om te begrijpen wat een akoestische diffuser doet, moet je eerst de basis principes begrijpen over het gedrag van geluid. Je hoeft geen professor te zijn om dit te kunnen begrijpen. Wij leggen het voor je uit.

Op een bepaalde manier, gedraagt geluid zich hetzelfde als licht. Als je met een zaklamp op een spiegel schijnt, wordt dat licht terug gereflecteerd naar je. Geluidsgolven doen dit zelfde kunstje en harde oppervlakken zoals een muur zijn de ‘spiegel’ in dit verhaal.

Een ander element van geluid is dat het zich voortplant in golven. De golflengte van een frequentie varieert, afhankelijk van de toonhoogte van de frequentie. Hoge tonen hebben een korte golflengte dan lage, diepe bass geluiden. Wanneer je een echo hoort, is dat een geluidsgolf welke afketst tegen een oppervlak en weer terug komt bij je gehoor.

Dus, hoe werken diffusers?

Absorptiepanelen zijn gemaakt van zachte poreuze materialen, welke voorkomen dat geluidsgolven terugkomen bij je. Een diffuser staat de geluidsgolven toe om gecontroleerd weer bij je terug te komen. Zo is er minder echo, wel meer ‘inhoud’.
Een van de grootste voordelen van goed geplaatste diffusie is dat, omdat ze geluid niet elimineren, deze panelen een ruimte niet dood en levenloos laten klinken. In plaats daar van geven ze een ruimte een voller, completer geluid. Het doel van jouw ruimte heeft invloed op welke diffuser je nodig hebt. Om te begrijpen waar je deze vervolgens op moet hangen, is het allereerst belangrijk om te weten wat jij uit deze ruimte wilt halen en welk doel deze ruimte heeft.

Er bestaan heel wat producten welke zich verkopen als “diffusers”. Zelfs simpel piramideschuim krijgt deze titel ooit mee.
Dit zijn marketing trucs welke meegegeven worden aan de product titel. De meeste serieuze mensen in de muziek business weten hoe diffusie werkt en dat dit niet klopt.

De enige echte manier van diffusie is diffusie gebaseerd op een kwadratische restwaarde. Je hebt ze vast wel eens gezien. Misschien weet je precies hoe ze werken, misschien weet je het ongeveer. Lees mee om alles te leren.

Diffusie is naast absorptie een techniek om geluidsreflecties te controleren. In plaats van het geluid vast te houden, wordt het geluid versplinterd en terug gegeven aan je ruimte. Kwadratische diffusie wordt bepaald aan hand van priemgetallen. Een priemgetal is een natuurlijk getal groter dan 1, dat slechts 2 natuurlijke getallen als deler heeft, namelijk 1 en zichzelf. Voor diffusie worden het vaakst priemgetallen 7,11,13,17,19 en 23 gebruikt.

Een diffusiepaneel bestaat uit een serie ‘putten’ of ‘troggen’ naast elkaar. Tussen deze troggen zitten houten schotten, de verdelers. Elke trog heeft een vooraf bepaalde diepte. Deze kun je zelf uitrekenen, op internet zijn er ook rekentools voor.

De diepte van deze troggen wordt bepaald door: de regel toe te passen dat de totale diffuser diepte 50% van de golflengte heeft van de frequentie waarop de diffuser ontworpen wordt.

Diffusie is een technologie voor het afbreken van geluidsgolven. Hierdoor vermindert het gevoel van localisatie
in je ruimte. Klinkt moeilijk, is het niet.

Denk aan een reeks geluidsgolven welke allemaal in dezelfde richting met dezelfde snelheid (dus tijd) tegen een muur bouncen.
De reflecties van deze muur komen allemaal met dezelfde snelheid, vanuit dezelfde richting & met ongeveer dezelfde timing weer bij je terug.
Als je nu een diffuser op dit reflectiepunt hangt…

“Wat gebeurt er dan? “

Dan veranderen er 3 parameters:

  • Richting
  • Timing
  • Intensiteit

    De combinatie van deze 3 factoren maken het voor je gehoor en brein heel erg lastig om te kunnen localiseren waar het geluid exact vandaan kwam. Dit resulteert in dat je je brein voor de gek houdt, waardoor een ruimte groter klinkt dan deze in werkelijkheid is. Hierdoor creëer je een meer ‘open’ geluid in je ruimte.

    De bandbreedte waarin een diffuser werkt wordt bepaald door de diepte van de troggen,
    en de breedte van elke trog.
    De diepte bepaalt het laagste maximale frequentiebereik. Hoe dieper de diffuser, hoe
    lager de laagste frequentie is.
    De breedte bepaalt het hoogste maximale frequentiebereik. Hoe smaller de diffuser is,
    hoe hoger de maximale frequentie is.

    Let wel, de diffuser diepte verandert mee wanneer je een diffuser ontwerpt met een
    hoger priemgetal. Een diffuser gebaseerd op priemgetal 7 is minder diep dan priemgetal
    17.

    Ook is het zo dat identieke dieptes, maar uitgevoerd in verschillende priemgetallen zullen resulteren in een andere lage frequentie waarde voor het werkgebied waarin het paneel werkt.

    Hierdoor kun je concluderen dat 2 verschillende diffusers, met allebei dezelfde berekende diepte, zullen resulteren in 2 verschillende waardes, afhankelijk van het gekozen priemgetal waarop de diffuser ontworpen wordt. Gratis online rekentools voor diffusers nemen dit verschil niet altijd mee. In deze rekentools heeft een diffuser van bijvoorbeeld 25cm diep altijd dezelfde lage frequentiewaarde, ongeacht de maximaal
    ontworpen diepte. Dit is in de realiteit nooit het geval!

De limieten van diffusers

Het ziet er heel verleidelijk uit om een diffuser te ontwerpen welke 30cm diep is, met
een breedte van 2cm. Perfect! Toch?
Nee, helaas heeft de verhouding tussen diepte en breedte zijn limieten.
De perfecte verhouding is in theorie gerelateerd aan de gekozen diepte, en het priemgetal waarop je een diffuser maakt. Het succes van deze verhoudingen is weerspiegeld door een corresponderend percentage. Dit percentage is de efficiëntie van een diffuser.

Begrijpen hoe je het beste diffusers kunt gebruiken, betekent ook dat je de limieten van deze panelen herkent. Ze worden gebruikt om de mids en highs open te gooien. Diepe bass tonen werken niet voor diffusers, omdat een paneel voor deze frequenties meer dan een meter dik zou worden.

Vertrouw op kennis

Herkennen dat diffusie de kwaliteit van het geluid wat je ervaart verbetert, is de eerste stap naar een ruimte die goed klinkt. In diffusie zit een hoop natuurkunde, wetenschap en geometrie verwerkt. Zelfs ervaren doe-het-zelvers hebben wel eens hulp nodig. Begrijpen hoe ze het best te gebruiken, waar ze horen te hangen en veel andere punten is overweldigende informatie voor veel mensen. Neem daarom contact op en vraag wat je wilt weten.

Gerelateerde berichten

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0