Geluid diffusie: Wetenschap vs. mythes & illusie

In dit artikel gaan we wat dieper in op de wetenschap achter diffusie, en de illusie die op het internet bestaat over een theoretische performance.
Psycho-akoestische effecten welke mensen aangeven te horen, en mythes & verhaaltjes die niet bestaan.

Vandaag hebben we het over:
– Theoretische performance vs. realiteit
– De bewering dat diffusers de nagalmtijd van een ruimte verlengen
– De bekende ”Boekenkast-diffuser” (haha)

Diffusie is het meest onbegrepen stuk kennis in akoestiek. Er zijn ook bedrijven actief die een product maken wat er wel op lijkt, maar het is ‘m net niet.

De kunst van goede akoestiek, is van te voren berekenen en bepalen wat je gaat doen. Geluid is natuurkunde. Natuurkunde is wiskundig onderbouwd, en alles wat je kunt onderbouwen, kun je voorspellen. Echte akoestische diffusers hebben een zeer voorspelbaar resultaat, en maken het daardoor geweldige tools om in te zetten.

Theoretische performance vs. realiteit

2 hele belangrijke gegevens in de functionaliteit van een diffuser zijn:

  1. De bouwdiepte van het paneel
  2. De breedte van de blokken

De diepte bepaalt de laagste frequentiewaarde, de breedte de hoogste. Hoe?

Door de regel te hanteren dat de diepte bepaald wordt door 50% van de golflengte te nemen van de laagste frequentie.
De breedte wordt bepaald door 25% van de golflengte te nemen van de hoogste frequentie.

Hier kom je gelijk op het punt waar veel diffusers op de markt door de mand vallen. Veel panelen geven aan te werken tot 350Hz. Echter hebben deze panelen vaak een bouwdiepte van +- 7,5 á 10cm. Wiskundig en natuurkundig gezien kan een frequentie van 350Hz nooit versplinterd worden door een dergelijk product. Wederom een marketingtruc, waar mensen met beide benen in trappen.

Ik zie het met regelmaat. Mensen nemen contact op:
“Hoi Kevin, kun je eens helpen? Ik heb diffusers van het merk …………… hangen, ik dacht dat ik er nou wel was, maar het lijkt nergens op. Wa nou?”

Mijn antwoord:
Ah oke, ik snap het… Tja… Ik zal maar eerlijk zijn, maar… Wat je hebt werkt niet. Sorry… maar ik ben wel graag eerlijk met je.

“Hoe kan dat dan? In het instructieboekje staat dat dit product tot …….Hz zou moeten werken, Is dat dan niet zo?”

Nee helaas. Ik kan hier in de webshop ook nog wel bij schrijven dat onze diffusers door kabouters gemaakt worden. Een product omschrijving is slechts een stukje tekst wat fabrikanten schrijven om er een aan je te verkopen snap je? Keiharde feiten over de akoestische performance worden vervangen door zelfverzonnen getallen. Als je logisch nadenkt weet je ook al dat een diffuser van 7,5cm diep nooit in staat kan zijn om een frequentie te versplinteren welke een golflengte van bijna 1 meter lang heeft.

Lees mee, en goed onthouden:
De voortplantingssnelheid van geluid is 343m/s.

Om de golflengte van de laagste frequentie te berekenen, deel je de voortplantingssnelheid van geluid, door de laagste frequentiewaarde van het product. Je krijgt dan onderstaande berekening:

343 / 350 = 0,98
0,98m = 98cm

Zoals hierboven vermeld, wordt de effectieve diepte van een diffuser berekend door 50% van de golflengte van de onderste grenswaarde te nemen.

98cm x 50% = 49cm.
Dit is effectief de benodigde bouwdiepte om een frequentie van 350 Hz te versplinteren.

Met een bouwdiepte van 7,5cm kun je doorgaans ongeveer tot 1100Hz effectief behandelen. Dergelijke producten zijn in de praktijk dus maar liefst (1100 – 350) – 350 x 100% = 214% minder effectief dan de product omschrijving de klant doet geloven! Heftig…

Let dus op, Gebruik je logisch verstand, en probeer te begrijpen hoe geluid zich gedraagt, en wat er voor nodig is om geluid af te breken.

“Waarom worden er dan slechte kwaliteit spullen op de markt gezet?

Dat is niet zo moeilijk.
– Product met een geringe bouwdiepte
|
– Er is minder materiaal nodig.
|
– Productiekosten gaan naar beneden
|
– Verkoopprijs gaat naar beneden

Veel mensen zijn eenmaal koopjesjagers. Fabrikanten weten dat, en maken daar misbruik van. Laat je dus niet voor de gek houden. Goede diffusers zijn niet goedkoop.


Mythe: “Diffusers verlengen de nagalmtijd van mijn ruimte!

Dit is een psycho akoestisch effect. Dit lijkt zo. Hoe kan het dan dat je gehoor het toch zo ervaart?
Elke ruimte heeft van zichzelf een galm. Als een diffuser écht de nagalmtijd zou verlengen, zou je in een ruimte de natuurlijke galm die al aanwezig is in een ruimte horen, plus, nog de galm die de diffuser toe zou voegen. Je zou hierdoor nooit meer in staat zijn om geluid zuiver te beleven. Als je een diffuser ophangt, gebeurt dit echter wel. Geluid klinkt na diffusie ophangen veel beter. Wat gebeurt er dan in je brein, waardoor dit toch zo lijkt???

Overal om ons heen is galm. In elke ruimte waar je bent. Wij mensen zijn echter zo gewend aan deze ‘prikkel’ die het brein moet verwerken, dat onze hersenen getraind zijn om deze prikkel te negeren. Geluid ketst af op een wand en zorgt vervolgens voor galm. Omdat je brein ‘ongeveer’ kan bepalen waar die geluids prikkel vandaan kwam, wordt er in je brein een direct geluidssignaal gemixt met het indirecte galm signaal.

Een diffuser breekt geluidsgolven gelijkmatig af in timing, richting en intensiteit. Doordat geluid na ophangen van diffusers met een verschillende timing, vanuit een verschillende richting, en met een verdeelde intensiteit weer terug komt bij je gehoor, weet je brein even niet wat er gebeurt.
Huh? Waar is die wand naartoe?
Door diffusie klinkt een ruimte groter dan deze in werkelijkheid is, omdat deze panelen de wanden voor je gevoel doen verdwijnen. Omdat je het gevoel hebt dat er meer ruimte is, lijkt de nagalmtijd groter. Dit is echter niet zo. Sterker nog, diffusers verkorten de nagalmtijd van je ruimte zelfs.

Mythe: De Boekenkast Diffuser

Mensen schrijven er over. Mensen praten er over. Mensen zweren er bij. Maar… Welkom in de realiteit. Een boekenkast is geen diffuser. Mensen die in hun een studio een boekenkast, een rek met vinyl platen, of een rek met synths hebben staan, en beweren dat het geluid gediffused wordt:
Helaas. Bestaat niet. Anders dan maakten we hier bij Sound Originals wel boeken en vinyl platen.

Het kan best zo zijn dat directe reflecties wat verdwijnen, en dat je hierdoor de beleving hebt dat geluid anders is, maar… dat is het ‘m juist. Reflecties verdwijnen. Boeken absorberen. Een boek is geen diffuser.
Een goede diffuser heeft een:
– Akoestisch hard reflecterend oppervlak
– Vooraf berekende diepte en frequentieband
– Een vastgestelde bandbreedte waarin geluid gelijkmatig wordt verspreid in
-> Timing
-> Richting
-> Intensiteit
– Een vooraf bepaalbaar verspreidings resultaat.

Heeft een boekenkast dit zelfde patroon met dezelfde dieptes? Nee. Heeft elke kaft van het boek wat in de kast staat dezelfde dikte? Ook niet. Heeft een boek een akoestisch reflecterend oppervlak? Nee. Heb je dus iets tegen de achterwand staan waar je van op aan kunt, en geluidsenergie gelijkmatig verspreidt? Nope. Hetzelfde geldt voor vinyl kasten en synth racks.

Een goede diffuser, welke een fatsoenlijke bouwdiepte heeft, fatsoenlijk gebouwd, is he-le-maal nergens te vinden.
Daarom is de “Kwaliteit” van een product niet alleen wat wij er in stoppen.

Sound Originals maakt pas goede kwaliteit als jij er wat uit haalt.

Het rotgevoel wat een product van k*t kwaliteit geeft, blijft veel langer hangen dan het gevoel van blijdschap als je weer eens ergens een koopje scoort.

Producten welke presteren, en welke -zonder grap- de rest van je leven mee gaan. Dat doen we liever, en dat doen we met meer plezier dan mensen voor de gek te houden.


Gerelateerde berichten

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0